Väestö ja kaupungit

Väestö

Saksan väestöpyramidi vuodelta 2015:


Saksan väkiluku on reilu 82 miljoonaa, mikä tekee siitä EU-maiden väkiluvultaan rikkaimman valtion sekä Euroopan toiseksi suurimman valtion Venäjän jälkeen. Kaikista maailman valtioista väkiluvun mukaan määritettynä Saksa on sijalla 16.

Saksan väestönkasvu on -0,053% eli väestö laskee hiljalleen pääasiassa ikääntyvästa väestöstä ja alhaisesta syntyvyydestä johtuen.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Pop_density_of_Germany.png

Kuvasta näkee hyvin, että Saksan tiheimmin asuttua aluetta ovat maan länsiosat. Lisäksi suurien kaupunkien, kuten Berliinin, Hampurin ja Münchenin, alueilla on korkea väestötiheys. Esimerkiksi Berliinissä asuu keskimäärin 3890 asukasta yhtä neliökilometriä kohden. Idässä, erityisesti koillisosassa on pienin asukastiheys, noin 8-49 asukasta per neliökilometri.

Tilastoja

Saksan bruttokansantuote oli 41 219 vuonna 2015 ja se oli sijalla 17 heti Suomen jälkeen.

Saksan HDI (eli inhimillisen kehityksen indeksi) oli 0,916 vuonna 2014 ja se oli sijalla 7 (tai 6) edellään vain Norja, Australia, Sveitsi, Tanska ja Alankomaat sekä Irlanti, jolla oli sama indeksi.

BKT:n ja HDI:n ero voi selittyä sillä, että Saksa on hyvinvointivaltio. Elintaso ja elinajanodote on tällöin parempi, kun kaikista kansalaisista pidetään huolta ja esimerkiksi terveydenhoitoa on saatavilla köyhillekin. Lisäksi koulutus on ilmaista. Juuri nämä tekijät vaikuttavat HDI:hin, joka onkin korkea.
 Toinen merkittävä tekijä on luultavasti Saksan historiaan liittyvä Itä-Saksan ja Länsi-Saksan jako. Entisen Itä-Saksan eli DDR:n alueella on matalampi BKT, kuin muualla liittotasavallan alueella, mikä johtuu luultavasti kommunismin aikaisesta suunnitelmataloudesta. DDR-menneisyys taas ei välttämättä vaikuta juurikaan elinajanodotteeseen tai koulutukseen eli ei juurikaan alenna inhimillisen kehityksen indeksiä.

Saksalaisista peruskouluikäisistä lapsista koulua käy 99,8%. Väestöstä lukutaitoisia on noin 99%. Korkeakoulutettujen osuus 25 - 64-vuotiaista oli vuonna 2006 n. 24%. Miehiä oli korkeakoulutetuista selvästi enemmän kuin naisia (miehiä 28%, naisia 19%).

Saksasta löytyy 119,03 kännykkäliittymää sataa asukasta kohden. Tässä tilastossa se sijoittuu melko alas muihin maihin verrattuna.
 Saksalaisista 87,5% käyttää internetiä.

Kaupungit 

 

Saksan väestöstä 74,5% asuu kaupunkialueilla, joka ei kuitenkaan ole erityisen korkea luku (mm. Venäjä ja Oman ovat yhtä kaupungistuneita). Monet kaupungit sijaitsevat jokien varsilla, mikä näkyy myös useiden kaupunkien nimissä (mm. Frankfurt am Main, Mülheim an der Ruhr, Ludwigshafen am Rhein). Joet ovat hyviä kulkureittejä ja niistä on paljon muutakin hyötyä esimerkiksi vesivoiman lähteenä ja kasteluvetenä maataloudelle, joten tiheä asutus niiden varrella ei ole ihme.

Saksan 9 suurinta kaupunkia 

 

Berliini: Berliini (saks. Berlin) on Saksan pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki noin 3,4 miljoonalla asukkaallaan. Se sijaitsee Koillis-Saksassa keskellä entisen Saksan demokraattisen tasavallan (DDR) aluetta ja on myös oma osavaltionsa. Kylmän sodan aikana Berliinin muuri jakoi kaupungin läntiseen ja itäiseen osaan, joka toimi DDR:n pääkaupunkina. Berliini on yksi Euroopan merkittävimpiä tiede- ja kulttuurikeskuksia.

Hampuri: Hampuri (virallisesti Freie und Hansestadt Hamburg eli Hampurin vapaa- ja hansakaupunki) on Saksan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Elbe-joen alajuoksulla ja on Saksan tärkein satamakaupunki. Hampurissa on n.1,7 miljoonaa asukasta ja se on oma osavaltionsa Berliinin ja Bremenin tapaan.

München: München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki ja sijaitsee Etelä-Saksassa Isarjoen varrella. Se on Baijerin osavaltion pääkaupunki ja näin ollen myös osavaltion parlamentin ja hallinnon keskuskaupunki. Münchenissä järjestetään kuuluisa olutfestivaali Oktoberfest ja sieltä on myös kotoisin jalkapallojoukkue FC Bayern München. Kaupunki on Saksan tiheimmin asuttu suurkaupunki.


Hofbräuhaus, Münchenissä sijaitseva kuuluisa oluttalo


Köln: Köln on Nordrhein-Westfalenin suurin kaupunki noin miljoonalla asukkaallaan. Se sijaitsee Reinin varrella (taustakuva), ja sitä pidetään alueen taloudellisena, kulttuurisena ja historiallisena pääkaupunkina. Köln on perustettu vuonna 38 eaa., ja se on siten Saksan vanhin suurkaupunki. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Kölnin tuomiokirkko, joka oli valmistuessaan maailman korkein rakennus.

Frankfurt am Main: Frankfurt am Main eli lyhyemmin Frankfurt on Saksan merkittävin finanssikeskus ja merkittävä talouselämän keskus. Se on Hessenin osavaltion suurin kaupunki. Siellä asui 732 688 ihmistä joulukuussa 2015. Kaupungissa sijaitsevat muun muassa Euroopan keskuspankki ja Deutsche Bundesbank, ja siellä on Saksan suurin pörssi. Noin viiden miljoonan asukkaan Frankfurtin metropolialue on Saksan toisekseksi suurin metropolialue Rein-Ruhrin jälkeen.

Stuttgart: Stuttgart on Baden-Württembergin osavaltion pääkaupunki ja yli 600 000 asukkaallaan Saksan kuudenneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Neckarjoen varrella, ja sen alueella on paljon korkeateknologista teollisuutta. Monet saksalaiset suuryritykset, kuten Daimler ja Bosch ovat syntyneet Stuttgartissa ja pitävät sen alueella pääkonttoreitaan. Kaupungilla on pitkät perinteet viininviljelyksessä ja siellä vietetään vuosittain Weindorf-nimistä viinifestivaalia. Stuttgartissa on myös Saksan toiseksi suurin pörssi Frankfurtin jälkeen.


Frankfurt am Mainin lentoasema on Saksan suurin lentoasema ja Euroopan kolmanneksi suurin.Düsseldorf: Düsseldorf on Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääkaupunki. Kaupunki on kansainvälinen liike-elämä- ja finanssikeskus, ja se tunnetaan myös muodistaan ja tavaramessuistaan. Se sijaitsee Rein-Ruhrin metropolialueella Reinin varrella ja on merkittävä teollisuuskeskus. Düsseldorfissa on myös merkittävä japanilaisvähemmistö ja se on saanut lempinimen Nippon am Rhein.

Dortmund: Dortmund on Nordrhein-Westfalenin toiseksi suurin kaupunki ja Ruhrin alueen suurin. Se sijaitsee Ruhrjoen varrella ja tunnetaan Westfalenin vihreänä kaupunkina. Lähes puolet kaupungin alueesta on vettä tai viheralueita, suuria puistoja ovat esimerkiksi Westfalenpark ja Rombergpark. Kaupungista on kotoisin jalkapalloseura Borussia Dortmund, jonka kotiotteluiden yleisömäärät ovat olleet viime vuosina maailman korkeimmat.

Essen: Essen on Ruhrin alueen toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee Ruhrjoen varrella. Siellä on rautateollisuutta, mm. kivihiilen louhintaa ja Kruppin tehtaat, mutta näiden merkitys työllistäjänä on vähentynyt. Essen valittiin Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi vuodeksi 2017. Siellä sijaitsee myös Ruhrin alueen korkein rakennus RWE AG ja suomalaisen Alvar Aallon suunnittelema Essenin oopperatalo.Zollvereinin suljettu hiilikaivos Essenissä. Se on valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi.


Lähteet:

http://matkailijan.info/maat/eurooppa/saksa/
https://openbiomi.files.wordpress.com/2012/04/tiia-nikkanen-saksa.pdf
https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_v%C3%A4est%C3%B6
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gm.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_v%C3%A4kiluvun_mukaan
http://www.globalis.fi/Tilastot/BKT-per-asukas
http://www.globalis.fi/Tilastot/HDI
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/GDP_at_regional_level/fi
http://www.globalis.fi/Tilastot/Peruskoulunkaeynti
http://www.stat.fi/artikkelit/2006/art_2006-07-06_001.html
http://www.globalis.fi/Tilastot/Matkapuhelinliittymaet
http://www.globalis.fi/Tilastot/Internetin-kaeyttoe
http://www.globalis.fi/Tilastot/Vaeestoe-kaupunkialueet
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Gro%C3%9F-_und_Mittelst%C3%A4dte_in_Deutschland
https://fi.wikipedia.org/wiki/Berliini
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hampuri
https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchen
https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ln
https://de.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_am_Main
https://fi.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_am_Mainin_lentoasema
https://de.wikipedia.org/wiki/Stuttgart
https://fi.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCsseldorf
https://en.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCsseldorf
https://fi.wikipedia.org/wiki/Dortmund
https://fi.wikipedia.org/wiki/Borussia_Dortmund
https://fi.wikipedia.org/wiki/Essen
https://en.wikipedia.org/wiki/Essen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti