Sijainti ja pinnanmuodot

Saksa sijaitsee Keski-Euroopassa. Sen naapurimaat ovat Sveitsi, Itävalta, Ranska, Puola, Tsekin tasavalta, Alankomaat, Belgia, Luxemburg ja Tanska. Koordinaatit ovat 47,5°-55°N ja 6°-15°E. Saksa on pääasiassa sisämaavaltio, mutta se rajoittuu pohjoisessa Itämereen ja Pohjanmereen.

Pohjois-Saksassa on paljon viljavaa alankoa. Keski-Saksassa alanko muuttuu ylängöksi ja mäkiseksi tasangoksi. Siellä on paljon lohkovuoristoja. Etelä-Saksassa on  metsäisiä vuoria ja satoja pieniä järviä.

Saksan pinnanmuodot


Saksan vuoristoja ovat pääasiassa Alpit, ja Saksa onkin alppimaa. Alpit sijatsevat Saksan ja Itävallan rajalla Baijerissa. Saksan puolella Alppien huiput eivät ole kovin korkeita. Korkein vuori on Zugspitze (2962m).
  Saksassa on myös keskivuoristoja, mm. Harz ja Erzgebirge. Keskivuoristo tarkoittaa melko matalaa vuoristoa, joka voi olla 500-1500 metriä korkea. Vuoriston laet ovat yleensä tasaisia.

Zugspitze


Saksa ei ole tunnettu tulivuorista, mutta sieltäkin löytyy muutama sellainen. Saksassa on yli kolmekymmentä, joista kolme on mahdollisesti aktiivisia. Näistä tunnetuin on Laacher See, joka on kraatterijärvi Bonnin lähellä.

Vesistöt


Saksassa ei ole juurikaan suuria järviä. Suurin järvi on Bodenjärvi (Bodensee), jonka pinta-ala on 536  km². Se sijaitsee Saksan, Sveitsin ja Itävallan rajalla ja koostuu kahdesta järvestä ja niiden välillä virtaavasta joesta.

Saksassa on sen sijaan paljon jokia. Pisin joki on Rein (Tonava on pidempi, mutta Rein virtaa Saksan alueella pidempään kuin Tonava), ja muita suuria jokia ovat pohjoisessa virtaava Elbe ja etelässä virtaava Tonava.

Rein (saks. der Rhein) ulottuu seitsemän valtion alueelle. Sillä on myös monia sivujokia, kuten Main, Mosel, Neckar ja Ruhr. Joella on kaksi kanavaa; Reinin-Mainin-Tonavan kanava muodostaa yhtenäisen vesireitin Pohjanmereltä Mustallemerelle ja Rhonen-Reinin-kanava Pohjanmereltä Välimerelle.

Tonava (saks. die Donau) on Euroopan toiseksi pisin joki, joka saa alkunsa Schwarzwaldin rinteiltä ja laskee Mustaanmereen. Se kulkee kymmenen valtion halki, mutta ei virtaa Saksan alueella erityisen pitkää matkaa. Tonavalla on suuri merkitys mm. kulkureittinä ja juomavetenä, ja se on Euroopan ainoa joki, joka virtaa lännestä itään.


Tonava virtaa Ulmin läpi Baden-Württembergissä


Saksan vesistöihin kohdistuu jonkin verran uhkia. Esimerkiksi Reiniä kuormittivat teollisuuden jätevedet ja laivaöljyt. Tonava taas on saastunut haitallisten torjunta-aineiden sekä asutuksen, teollisuuden ja liikenteen jätevesien päästessä likaamaan sitä. Jokien saastuminen uhkaa niiden eliöstöä, esimerkiksi tappaa monia kalalajeja. 

Lähteet


https://openbiomi.files.wordpress.com/2012/04/tiia-nikkanen-saksa.pdf
https://fi.wikipedia.org/wiki/Bodenj%C3%A4rvi
https://peda.net/sastamala/sylvaan-koulu/e-opin-oppikirjat/eurooppa2/saksa/rein
https://peda.net/sastamala/sylvaan-koulu/e-opin-oppikirjat/eurooppa2/8jlm/tonava
http://aluetutkimus-saksa.purot.net/joet_ja_jarvet
https://peda.net/kannus/jvk/oppiaineet2/maantiede/8-lk-maantieto/eurooppa3/saksa
https://fi.wikipedia.org/wiki/Keskivuoristo
https://fi.wikipedia.org/wiki/Laacher_See
https://www.volcanodiscovery.com/germany.html
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti